Nic tak nie rozwesela, jak informacja o filmie, na który się czeka i czeka... Ale o tym na końcu. Teraz chciałam się z wami podzielić wrażeniami po filmie "Edukatorzy" (nominacja do Złotej Palmy), który miałam przyjemność obejrzeć dziś w południe
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Tyle się o nim nasłuchałam, że w końcu stwierdziłam, a co mi tam, wydam ostatnie grosze w tym miesiącu i obejrzę. W końcu mogę obejść się bez jedzenia do końca tygodnia, ale przegapienia filmu z Danielem Brühlem (Good Bye Lenin - też polecam
![Exclamation :!:](./images/smilies/icon_exclaim.gif)
) bym nie przeżyła!
Przytoczę może opis z filmweb.pl bo dobrze oddaje fabułę
"Dwudziestokilkuletni Jan, Peter i Jule chcą zmienić świat. Nienawidzą establishmentu i dorobkiewiczostwa. Rozpoczynają więc krucjatę przeciw bogaczom: pod nieobecność właścicieli włamują się do ich willi i przestawiają meble, zostawiając wiadomość "Dni twojego bogactwa są policzone". Są jednak pacyfistami - do czasu, gdy pewnego dnia, wskutek pechowego zbiegu okoliczności, zmuszeni są porwać zamożnego biznesmena. Z politycznych aktywistów, "edukujących" możnych tego świata, stają się przestępcami."
Film pokazuje nam współczesnych rewolucjonistów, którym często brak pomysłu nie tyle na życie, co na dążenie do jego przeżycia po swojemu. Kiedyś było łatwiej, jak mówi Jan "wystarczyło zapuścić włosy i ubierać się kolorowo". Obecnie, w czasach kiedy idee rewolucyjne można kupić w sklepie, jak choćby koszulki ze znakiem anarchii, czy podobizną Che Guevery rewolucjonista tak naprawdę może tylko głośno skandować, ale jego działania nijak rozwiązują problem. Naszym Edukatorom udaje się wpaść na dość ciekawy pomysł. Najciekawsze jednak w filmie jest chyba uprowadzenie samego biznesmena i rozmowy z nim. Monologi Jana wcale nie wydają się przydługie, za to rzeczy o których mówi bardzo prawdziwe. Ale i druga strona, czyli nasz bogacz na przeciw wysówa całkiem niegłupie argumenty. Reżyser nie odpowiada nam na pytanie, kto ma rację, ale serwuje nam świetne (moim skromnym zdaniem
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
) zakończenie. Szczerze polecam!
Poniżej bohaterowie (od lewej Peter, Jan i Jule)
A wracając do początku... w sieci znalazłam trailer do "Opowieści z Narnii"
![Exclamation :!:](./images/smilies/icon_exclaim.gif)
Do pierwowzoru pióra C.S. Levisa mam szczególny sentyment. Była to pierwsza książka, jaką przeczytałam z własnej i nie przymuszonej woli. Wtedy też 2 tygodnie spędzone w domu podczas chorowania na ospę minęły w mgnienia oku i nawet nie zwracałam uwagi na swędzenie
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Ech, już nie mogę się doczekać, tym bardziej, że trailer przerósł moje oczekiwania Podaję
link.